News

Uskoro otvaranje Carine Hotel Kumbor

U junu 2019. godine u Kumboru, u blizini grada Herceg Novi, očekuje nas otvaranje Carine Hotel Kumbor 4*. Hotel će imati potpuno novih 230 soba i apartmana sa pogledom na more, sopstvenu privatnu plažu, parking, SPA centar, otvoreni bazen, zatvoreni bazen, konferencijsku salu i a-la-carte restoran. Kongresna sala može da primi do 300 osoba u teatar postavci i biće deljiva na dva dela. Herceg Novi je udaljen 10 minuta, a na samo 40 minuta vožnje su Kotor i aerodromi u Tivtu i Dubrovniku.

Read more

Nova knjiga za MICE industriju: Business Events, dr Rob Davidson

Business Events, nova knjiga dr Rob Davidson-a, izvršnog direktora MICE Knowldge-a i profesora MICE menadžmenta na četiri evropska univerziteta, predstavljena je na sajmu IBTM World u Barseloni. Knjiga od 450 stranica po prvi put objedinjuje kompletnu analizu svih glavnih sektora naše industrije: korporativne sastanke, podsticajna putovanja, konferencije udruženja, političke događaje, ceremonije dodele nagrada, sajmove i važan SMERF segment tržišta (socijalni, vojni, obrazovni i verski događaji). Svako od ovih poglavlja detaljno razmatra specifične karakteristike sektora i nudi stručne savete o tome kako bi takve događaji trebalo planirati da bi bili uspešni. Nakon ovih poglavlja slede oni koji se fokusiraju na destinacijski marketing (uloga kongresnog biroa), održivost, tehnologiju, etiku, obrazovanje i obuku za poslovne događaje. U svakom poglavlju postoje detaljne studije slučaja iz celog sveta, nudeći najbolje primere iz prakse i savete iskusnih event menadžera. Business Events je knjiga napisana za menadžere u svim sektorima MICE industrije, kao i za studente univerziteta koji pohađaju kurseve iz ovog predmeta ili razmatraju MICE industriju kao opciju karijere. To je četvrta knjiga Roba Davidson-a o ovoj temi, a njegovi ostali naslovi su: * Marketing Destinations and Venues for Conferences, Conventions and Business Events * Winning Meetings and Events for Your Venue * Business Travel „Na mnogo načina, ova knjiga je moj dar industriji kojoj sam posvetio 20 godina. Ona se zasniva na mom znanju, kao i na smernicama uglednih profesionalaca koji su aktivni u svakom od pokrivenih sektora. Ova knjiga nije mogla biti napisana bez njihovog dragocenog saveta i podrške. Idealna je za ljude koji traže nove ideje i novi pregled ove industrije – „veliku sliku″ svih mogućnosti za planiranje uspešnih poslovnih događaja koji postižu svoje ciljeve kroz održiv, etički način i u potpunosti koriste najnovija dostignuća u informacionim tehnologijama. Bilo je zabavno i fascinantno istraživati i pisati Business Events, i nadam se da će se oni koji se pripremaju za karijeru u našoj industriji, kao i oni koji su već zaposleni u njoj, radovati čitanju onoliko koliko sam ja uživao u pisanju”, rekao je Rob Davidson. Knjiga je dostupna ovde.

Read more

Poslovne studije slučaja – razlog okupljanja najprestižnijih svetskih univerziteta u Beogradu

Ove godine se takmičenje BBICC održava sedmi put zaredom u organizaciji beogradskog Fakulteta organizacionih nauka i studentske menadžment konsalting organizacije – Case Study Club i rangiran je u top 10 najboljih takmičenja ovog karaktera u čitavom svetu, po kriterijumima eminentnog Univerziteta u Oklandu, pionira u oblasti studije slučaja. BBICC će od 7. do 13. aprila ove godine ugostiti studentske timove i mentore čak 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola u Beogradu. Šta je studija slučaja?  „Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Unvierzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i sl., a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge.” – ističe prof. dr Vesna Damnjanović sa FON-a, generalni direktor svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC i dugogodišnji mentor ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u. Beograd, mesto okupljanja mladih biznis umova iz sveta U aprilu će se takmičiti timovi od po četiri studenta, koji dolaze iz zemalja iz celog sveta kao što su Amerika, Australija, Kanada, Rusija, Švajcarska, Kina, Tajland…  Sa njima će takođe snage odmeriti i srpski tim, sa Fakulteta organizacionih nauka. Pored rešavanja različitih studija slučaja, odnosno takmičarskog dela BBICC-a, učesnici će imati priliku da, kroz razne društvene i zabavne aktivnosti, upoznaju Beograd i srpsku tradiciju, kulturu i običaje. Za više informacija posetiti sajt, kao i zvaničnu Facebook stranicu takmičenja.

Read more

BTC konferencija na Sajmu turizma u Beogradu

U subotu, 23. februara 2019. na Beogradskom sajmu turizma održaće se konferencija BTC (Belgrade Tourism Conference) namenjena turističkoj industriji i mladima koji se obrazuju u ovoj sferi. Ova osma po redu redu BTC konferencija biće organizovana u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma, a tema će biti „Turistički proizvodi Srbije“. Kako BTC konferencija donosi nova znanja iz turizma, menadžmenta događaja, hotelijerstva, destinacijskog menadžmenta, marketinga i internet marketinga, ove godine očekuju nas kvalitetni predavači, a među njima su i Rob Davidson, MICE Knowledge, Incentive trends, Ralph van der Zijden, iBikeBelgrade tours, Miro Filipović, Explorer avanture Srbijom, Explorer Serbia i mnogi drugi. Prijave i registracije su obavezne i vrše se putem e-mail adrese srbijazamlade@gmail.com (potrebno je poslati ime i prezime, e-mail adresu, kontakt telefon i naziv firme/institucije iz koje učesnik/ca dolazi). Kotizacija za privredu  je 3.900,00 RSD.

Read more

Iznajmite Instagram Boyfriend-a na ovoj turi po Rimu

Instagramerke mogu da počnu da se raduju, jer od skoro mogu iznajmiti svog Instagram dečka koji će napraviti savršene fotografije sa putovanja. Ukoliko vaš momak ne voli da fotografiše, ili putujete solo, specijalizovani turoperatori Roma Experience sada nude Instagram dečka da vas prati i uhvati one #travelgoals Instagram snimke o kojima ste oduvek sanjali. Služba ovog turoperatera osnovana je jer Instagram igra sve veću ulogu u životu ljudi, pa čak i deluje kao uticajni faktor u odabiru turističke destinacije. U stvari, nedavna studija je utvrdila da je 40,1% milenijalaca smatralo da je „Instagrammability″ važan faktor pri razmatranju destinacije za odmor. „Boyfriends of Instagram“ su oni strpljivi nepoznati heroji, koji prave savršene snimke na Instagramu, a na kojima dobijate stotine lajkova. U svetu selfija i filtera, Instagram dečko je postao fenomen sam po sebi, a moguće ga je iznajmiti u okviru ture Experience Rome in One Day tour. Govoreći o novoj ponudi, Davide Bolognesi, menadžer marketinga Roma Experience-a, kaže: „Znamo da su društveni mediji postali veoma uticajni faktor za putnike. Ljudi danas doživljavaju svet kroz kameru i putem fotografija, što nije nužno loša stvar, a kako kaže stara izreka – slika govori više od hiljadu reči. Važno je da budemo u toku sa stalnim razvojem želja naših putnika, a kako kvalitetne fotografije postaju sve važniji faktor za putnike, želimo da im to omogućimo.” Insta Boyfriend servis omogućava putnicima da angažuju profesionalnog fotografa da im se pridruži za vreme obilaska na tri sata, fotografišući ih oko nekih od najslikovitijih italijanskih lokacija. Slike se dostavljaju putem imejla. Usluga košta dodatnih 350 EUR na samu cenu turističke ture. Celokupna dnevna tura u Rimu i Vatikanu košta od 561 funti pa naviše, uključujući sve ulaznice i privatni transfer od centra grada do Vatikana. Fotografska usluga je dodatna opcija i može se dobiti po ceni od 309.39 funti.

Read more

Hotel Summit Srbija 2019

Cilj konferencije Hotel Summit Srbija je da isprati najrelevantnije primere dobrog i inovativnog poslovanja, kao i aktuelne trendove u hospitality industriji u zemlji, regionu i svetu. Konferencija će, drugu godinu za redom, u organizaciji izdavačke kuće INB2B Media i InHotel magazina, biti održana 21. marta 2019. godine u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Više od 15 međunarodnih govornika, iz Velike Britanije, Litvanije, Nemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, sa učesnicima će podeliti najnovije rezultate istraživanja, primere dobre poslovne prakse, trendove, izazove i tajne uspeha na zahtevnim tržištima hospitality sektora. Prema podacima agencije Euromonitor International, ukupan broj međunarodnih putovanja će u narednih pet godina zabeležiti stabilan rast od 5 odsto na globalnom nivou. Očekuje se da će već 2020. godine biti ostvareno više od 1,5 triliona internacionalnih poseta. Koji mega trendovi će oblikovati hospitality sektor u narednim godinama i kako njihovo razumevnje može da pomogne hotelijerima da prilagode i unaprede poslovanje? Šta za hotelijere znači stvaranje partnerskog odnosa koji neguje individualne vrednosti hotelskih brendova, ali i obezbeđuje ekstenziju u formi konsultanstke ili operativne podrške? Slovenija je među zemljama koje sa velikim uspehom grade koncept glampinga, odnosno luksuznog kampovanja, a Hrvatska je kroz nekoliko primera uspešno revitalizovala svoj banjski turizam. Šta Srbija može da nauči od svojih suseda? U periodu januar-avgust 2018. u Srbiji je ostvareno ukupno 6.646.888 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 62%,  a strani, mahom iz BiH, Crne Gore, Turske, Rumunije, Nemačke i Kine, 38% od ukupnog broja. Ekskluzivno istraživanje agencije Ipsos za Hotel Summit će nam pokazati šta oni misle o nama i kako nas vide. Da bi gost proveo noć u hotelu, prvo negde mora da provede dan. Imaćemo priliku da čujemo kakvo znanje i resurse podrazumeva upravljanje destinacijom i koje operacije održavaju destinaciju u životu, ali i na koji način Srbija može da ih unapredi. Kako kombinovanje dugoročne strategije sa kratkoročnim rešenjima donosi željene rezultate u procesima upravljanja prihodima i da li je upravljanje hotelom umetnost, vođena emocijama ili egzaktna nauka vođena formulama i brojkama? Konferencija će se dodatno osvrnuti na potencijal online platformi za ostvarivanje poslovnih ciljeva, ali i na primeru jednog londonskog hotela pokazati kako inovativan pristup donosi uspeh na izuzetno zahtevnom i konkurentnom tržištu. Organizator popust od 50% nudi za rane prijave do 20. februara,  kao i posebne pogodnosti za grupne prijave. Kompletan pregled tema i učesnika i informacije o kotizacijama i prijavi na stranici www.hotel-summit.rs

Read more

Ekskluzivna večera “Château Gruaud Larose – Retrospective”

Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade sa velikim zadovoljstvom najavljuje ekskluzivnu vinsku večeru – “Château Gruaud Larose – Retrospective” World Tour, 14. februara 2019. u restoranu OMB Larder + Lounge. U okviru globalne turneje “Château Gruaud Larose – Retrospective”, koja se dešava svake druge godine u odabranim gradovima širom sveta, menadžment poseda Gruo Laroz izabrao je Beograd kao prvu destinaciju 2019. godine. Prvi put u svojoj dugoj istoriji, koja seže sve do 1725. godine, klasifikovani posed Gruo Laroz će se predstaviti Beogradu kroz fantastični retrospektivni odabir vina iz izvanrednih berbi. Naime, reč je o jedinstvenoj i nesvakidašnjoj prilici da se uživa u vrhunskim vinima iz čak 6 berbi – 2009, 2005, 1999, 1995, 1989. i fascinantna 1975. Svaka flaša koja će se naći pred gostima, dolazi direktno iz privatne kolekcije vina samog Šatoa. Flaša vina iz berbe 1975. godine, stara gotovo pola veka nikada nije napustila vinski podrum poseda, sve do trenutka kada je Beograd izabran za destinaciju. Za večeru koja će se održati 14. februara, šefovi kuhinje hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade i somelijeri kreirali su jelovnik od pet sledova, naglašavajući ukuse svakog Château Gruaud Larose vina. Saznajte više o filozofiji proizvodnje i otkrijte šta je potrebno za stvaranje vrhunskog vina od gospodina Nicolasa Sinokueta, generalnog direktora Château Gruaud Larose na ovom jedinstvenom gastronomskom događaju, dostupan za maksimalno 35 gostiju. Više informacija o specijalnoj selekciji vina koja će se služiti tokom večere i jelovniku možete pronaći na: http://www.omb.rs/exclusive-wine-dinner-chateau-gruaud-larose-retrospective-world-tour/

Read more

Eventex Awards 2019 – proglašeni finalisti i oboreni rekordi

Eventex nagrade, upravo su objavile finaliste u 9. izdanju takmičenja. Ove godine Global Eventex Awards je proširio svoj opseg i uvezao sve aspekte industrije događaja – same događaje, dobavljače, tehnologije, event prostore i drugo. Rekordan broj od 331 primera događaja iz 42 zemlje takmičio se u 77 kategorija kako bi se našao na prestižnoj listi 178 finalista. “Eventex Awards 2019 je oborio rekorde. Ove godine imamo najveći broj prijava do sada, iz skoro celog sveta. Sve su to zaista izvanredni događaji, brendovi ili dobavljači koji postavljaju nove standarde i trendove u svetu organizacije događaja. Zadovoljstvo je i čast imati toliko kreativnosti na jednom mestu i biti u stanju prepoznati najbolje od najboljih”, izjavio je Ovanes Ovanessian, suosnivač Eventex nagrada. Eventex Avards poznat je po svojoj transparentnosti, žiriju i inovacijama na svakom koraku. Više od 50 sudija čine uticajni ljudi iz ove industrije. Kada se proglase pobednici, svaki komentar se objavljuje javno online. Kategorija People’s Choice pobednika dobija javnim glasanjem. Ove godine, rekordni broj ljudi, 4.747, je glasalo da odaberu prva tri u ovoj kategoriji. Ovde možete videti zvaničnu listu finalista. Pobednici će biti objavljeni 26. marta 2019. na Eventex-ovoj online ceremoniji – Eventex Creative Week. Da biste je gledali, registrujte se besplatno ovde.

Read more

Proslava Turističke Nove godine u Splendidu

Oko 900 turističkih radnika iz Crne Gore je u hotelu Splendid u proslavilo tradicionalnu manifestaciju, Turističku Novu godinu. „Novogodišnji praznici bili su dodatna promocija destinacije koja je i zvanilčno prvi put inkasirala preko million eura prihoda”, saopštio je Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog Turističkog Udruženja (CTU). Radulović, koji je i suvlasnik najveće privatne hotelske grupe u Crnoj Gori, Montenegro stars, je naglasio da je samo u njegovoj kompaniji ovogodišnji budžet premašen za nešto više od million eura. U ponoć su tradicionalno, Ministar turizma Pavle Radulović, direktorica Nacionalne Turistike Organizacije Željka Radak Kukavičić i Predsjednik CTU-a, Žarko Radulović, presjekli slavljeničku tortu.

Read more

Hotelski stručnjaci na Adria Hotel Forumu

„Da li je budućnost svetla?“ („Is the future bright?“) – tema je sedmog Adria Hotel Foruma, jedine  medjunarodne hotelsko investicione konferencije u regionu, koja se, prvi put održava u Beogradu, 20 i 21. februara u hotelu Crowne Plaza. Konferenciju će otvoriti tri renomirane međunarodne kompanije: TripAdvisor, STR i Colliers International, koje će po prvi put pokazati odnos promena na tržištu i cena hotela i visine investicija u jednoj destinaciji. Na konferenciji će se govoriti i o tome kakvi projekti su u fokusu investitora, ali i o finansijskoj krizi koja se najavljuje za 2020. godinu. Tokom dva dana rada,  razgovoraće se i o drugim aktuelnim temama kao što su :„ko finansira razvojne projekte u regionu i pod kojim uslovima“, „na koji način može da se osigura investicija“, „šta učiniti s problemom zapošljavanja koji kontinuirano raste i investitorima predstavlja izazov“, „šta su lifestyle hoteli i koliko dizajn hotela utiče na doživljaj gosta.“ Svake godine Adria Hotel Forum dovodi svetske investitore, ali i globalne stručnjake, pa su tako svoje učešće na ovogodišnjem Forumu potvrdili: Sergei Guriev, glavni ekonomist, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj Pavle Radulović, ministar, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore Charlie Ballard, globalni direktor odeljenja za ponašanje klijenata, TripAdvisor Jules van Gaalen, direktor hotelskih transakcija, Colliers International David Jenkins, stariji potpredsednik za razvoj, Radisson Hotel Group Nicolas Horky, direktor transakcija, Pricipal Real Estate Europe Dirk Bakker, rukovodilac za hotele EMEA regije, Colliers International Takuya Aoyama, stariji predsednik za akvizicije i razvoj, Hyatt International Živorad Vasić, regionalni direktor, IHG Thomas Emanuel, direktor, STR Andrew Sangster, vlasnik, Hotel Analyst Bojan Jelenić, arhitekta za razvoj, IHG Ivana Budin Arhanić, potpredsednica poslovnog razvoja i korporativnih poslova, Valamar Riviera Jonathon Dominic Spada, osnivač, SAYHELLO Creative Reli Slonim, predsednik uprave, Arena Hospitality Group Nikola Nedeljković, direktor, Belgrade Waterfront Nicolas Stachowiak, direktor razvoja LifeStyle brendova, AccorHotels Europe Slaven Bošnjak, član uprave, Allianz ZB David Poet, rukovodilac međunarodnog hotelskog i turističkog segmenta, Gallagher i mnogi drugi.

Read more